Nieuws

Met een voucher of waardebon kun je een product of dienst aankopen. Op btw-vlak rijst dan onmiddellijk de vraag wanneer de btw-verschuldigd is: wanneer u de voucher aankoopt, of wanneer u hem gebruikt. Vanaf 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels.

Lees meer ...

Sinds dit jaar kunt u kiezen om een hoger bedrag te pensioensparen, tot 1.230 euro. Als u daarvoor kiest, krijgt u relatief wel een lager voordeel. De vermindering zakt van 30 % tot 25 % van het gespaarde bedrag. U moet er dus wel goed over nadenken. En er uitdrukkelijk voor kiezen.

Lees meer ...

Het btw-boetesysteem krijgt een facelift. Bij bepaalde eerste inbreuken te goeder trouw wordt de boete vanaf nu automatisch kwijtgescholden. Om dit mogelijk te maken heeft de fiscus een interne instructie aangepast. Het WBTW en de bijhorende KB’s worden niet gewijzigd.

Lees meer ...

De revalorisatiecoëfficiënt waarmee u de belastbare waarde van een onroerend goed kan berekenen, is vastgelegd voor het aanslagjaar 2019. Hij is gestegen ten opzichte van die voor het aanslagjaar 2018. Dit is belangrijk voor bedrijfsleiders die een woning verhuren aan hun vennootschap. Huurinkomsten boven een bepaald bedrag worden geherkwalificeerd als bezoldigingen.

Lees meer ...

Zelfstandigen-natuurlijke personen kunnen voortaan, naast hun vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), een volwaardig aanvullend pensioen opbouwen dat vergelijkbaar is met dat van de zelfstandige bedrijfsleiders. Hoe? Door een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (afgekort POZ) af te sluiten met een pensioenfonds of een verzekeraar.

Lees meer ...

Vanaf 2019 kunnen Vlaamse gemeenten binnen hun grenzen de onroerende voorheffing differentiëren. Het percentage kan dan van wijk tot wijk verschillen.

Lees meer ...

Ambtenaren van Buitenlandse Zaken die op dienstreis naar het buitenland worden gestuurd, ontvangen een verblijfsvergoeding. De privésector mag die forfaits gebruiken om vergoedingen voor buitenlandse dienstreizen belastingvrij toe te kennen als kosten eigen aan de werkgever. Sinds 6 juli 2018 is er een nieuwe landenlijst.

Lees meer ...

Vennootschappen die geen jaarrekening neerleggen, lopen gevaar in de vorm van strafrechtelijke, administratieve, fiscale en gerechtelijke sancties. De ene sanctie heeft al ingrijpendere gevolgen voor de betrokkenen dan de andere. Een gewaarschuwd ondernemer telt voor twee.

Lees meer ...

Een goederenvervoersdienst vindt normaal gezien plaats in het land waarin de ontvanger van de dienst gevestigd is. Als het vervoer volledig binnen België, of volledig buiten de EU plaatsvindt, geldt de use and enjoyment-regel. Dan is de plaats van de dienst, de plaats van het werkelijk gebruik.

Lees meer ...

Sinds 15 juli kunt u onbelast bijverdienen tot 6.130 euro per jaar, met een maximum van 510,83 euro per maand. Let op het gaat om bij-verdienen. Dit fiscaal gunstregime telt enkel voor wie al een hoofdberoep heeft, en voor gepensioneerden.

Lees meer ...