Nieuws

Beroepsmatige restaurant- en receptiekosten zijn niet 100% aftrekbaar. Het etentje met uw klant is slechts voor 69% aftrekbaar, receptiekosten zelfs maar voor 50%. Maar de cateringkosten tijdens een opendeur? Dat is toch geen etentje of zomaar een receptie ? Dat zou toch 100% aftrekbaar mogen zijn omdat het publiciteit is? “Ja” zegt de minister … “Nee” zegt het Hof van Cassatie.

Lees meer ...

Traditioneel wordt kort voor 1 juli bekendgemaakt hoe hoog de kilometervergoeding zal zijn voor de federale ambtenaren voor verplaatsingen met hun eigen voertuig. Maar het is ook nieuws voor accountants en belastingadviseurs omdat het bedrag van die vergoeding ook fiscale relevantie heeft.

Lees meer ...

De invordering van fiscale en enkele bijzondere niet-fiscale schulden werd zopas in een nieuw wetboek gegoten. Door de harmonisering van de regels van de verschillende betrokken belastingen kan de fiscus sneller en efficiënter invorderen. Maar er zitten enkele addertjes onder het gras.

Lees meer ...

“Jobs, jobs, jobs”. Dat was de boodschap van premier Charles Michel toen hij in 2015 de krijtlijnen van het regeringsbeleid uiteenzette. Ook bij het einde van die regeerperiode blijft het woordje “jobs” op de voorgrond treden. Met twee wetten kort voor de verkiezingen werden zowel fiscale als sociaalrechtelijke maatregelen genomen die tewerkstelling moeten vergemakkelijken.

Lees meer ...

Heel wat burgers zetten zich belangeloos in voor een goed doel. Weliswaar mag er geen loon betaald worden, maar onkosten die de vrijwilligers dragen mogen wel vergoed worden. Binnen bepaalde grenzen wel te verstaan.

Lees meer ...

Als btw-plichtige betaalt u in principe spontaan de btw die u verschuldigd bent nadat u uw aangifte heeft ingediend. Als u dat niet doet, dan moet de Btw-administratie het komen halen. Dat moeten ze zoals elke schuldeiser doen met een zogenaamde “uitvoerbare titel”. Schuldeisers moeten in principe hun titel vragen aan de rechter. De fiscus maakt zijn titel zelf …

Lees meer ...

Hoewel u zou mogen verwachten dat alles wat een vennootschap uitgeeft een aftrekbare beroepskost is, kan de fiscus een uitgave toch verwerpen omdat de vennootschap er geen commerciële bedoelingen mee heeft. De terbeschikkingstelling van een woning aan personeel of bedrijfsleiders is zo’n discutabel geval.

Lees meer ...

Sinds 2018 kan u onbelast bijklussen. Daar zijn 3 stelsels voor: bijklussen van burger tot burger, binnen een vereniging of via deeleconomie. Het ene stelsel sluit het andere niet helemaal uit maar toch zijn er grenzen en voorwaarden.

Lees meer ...

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) en het uitvoeringsbesluit bevatten nieuwe regels over de jaarrekening. Vermits de jaarrekening zowat het belangrijkste instrument is voor derden om de vennootschap naar waarde te schatten, wordt het juridisch kader verstrengd maar ook gemoderniseerd.

Lees meer ...

Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) biedt u de keuze tussen vier relevante vennootschapsvormen: de BV, de CV, de maatschap en de NV. De grootste nieuwigheid in het WVV is zeer zeker alles wat met de BV te maken heeft. Maar ook de NV ondergaat enkele fundamentele wijzigingen.

Lees meer ...