Nieuws

In het verleden ondernam de wetgever al meerdere pogingen om via fiscale voordelen de Belgische spaarder te verleiden om te beleggen in aandelen. De twee meest recente initiatieven zijn “tax shelters”. De ene voor startende ondernemingen, de andere voor groeibedrijven. Met de Coronawet III komt er daar een derde bij.

Lees meer ...

De “jaarlijkse bijdrage ten laste van de vennootschappen bestemd voor het sociaal statuut der zelfstandigen” is een sociale bijdrage die vennootschappen moeten betalen ter financiering van de pensioenen en van de ziekteverzekering van zelfstandigen. Ook in het coronajaar 2020 is ze verschuldigd maar ze mag wel later betaald worden.

Lees meer ...

Als een werknemer kosten maakt in opdracht van of ten voordele van de werkgever, dan zal de werkgever die in principe terugbetalen. Dergelijke betalingen zijn “kosten eigen aan de werkgever”. Ze zijn niet belastbaar in hoofde van de werknemer en gewoon aftrekbaar in hoofde van de werkgever. In principe moet de werknemer de echtheid en het bedrag van de uitgave bewijzen. Maar er zijn uitzonderingen.

Lees meer ...

Sinds begin juni kan u als ondernemer/huurder een nieuw soort ondersteuning krijgen dat u moet helpen de huur van de maanden van lockdown te betalen. Maar ook uw verhuurder moet mee doen …

Lees meer ...

Als u als handelaar/onderneming goederen koopt, dan kan u de btw op de aangekochte goederen meteen aftrekken. Als u die goederen achteraf toch niet verkoopt maar ze voor uzelf gebruikt of ze wegschenkt, dan moet u daar voor uzelf weer btw op aanrekenen. Er zijn uitzonderingen mogelijk. Sinds 2019 zijn die uitzonderingen strikt geregeld maar op 1 juli zijn de regels een beetje veranderd.

Lees meer ...

Een “vaste vertegenwoordiger” is de persoon die optreedt voor een vennootschap die bestuurder is in een andere vennootschap. Volgens het Hof van Cassatie kan zo’n vaste vertegenwoordiger fiscaal ook als een bestuurder beschouwd worden. Een arrest dat belangrijke gevolgen heeft.

Lees meer ...

Moederschapsverlof bedraagt 15 weken. In principe is dat 6 weken vóór de bevalling en 9 weken erna. Van die 6 weken prenatale rust kan de werkneemster 5 weken overdragen. Dat gebeurt automatisch als ze verder blijft werken in die periode. Maar wat als ze ziek wordt of technisch werkloos?

Lees meer ...

In de aandeelhoudersovereenkomst kunnen aandeelhouders afspraken maken over zaken die niet in de wet of in de statuten staan. Ook onder het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) blijft deze rechtsfiguur een praktisch instrument om conflicten te vermijden.

Lees meer ...

Als belastingplichtige moet u er in principe goed op letten dat u fiscale documenten zoals aanvragen, aangiftes, bezwaren, … tijdig bij de juiste dienst binnenbrengt. De deadline laten passeren is onherroepelijk, maar een document naar de verkeerde dienst sturen, kan in heel wat gevallen nog wel rechtgezet worden. Maar ook de fiscus mag dergelijke foutjes maken.

Lees meer ...

Het Koninklijk Besluit nr. 15 van 24 april 2020 voerde een tijdelijk moratorium op faillissementen in. De maatregel liep tot 17 juni 2020. Op 18 juni was er niet meteen een stormloop naar de ondernemingsrechtbank om faillissementen uit te lokken. Met een wetsontwerp inzake het gerechtelijk akkoord wil men zoveel mogelijk harde faillissementen vermijden.

Lees meer ...