Nieuws

Werknemers die een bedrijfswagen ter beschikking krijgen van hun werkgever, worden belast op een voordeel van alle aard. Dat voordeel is gebaseerd op de cataloguswaarde van het voertuig. Als de werkgever daar ook nog een tankkaart bij geeft, dan heeft dat geen impact op dat voordeel. Maar hoe zit het als de werknemer elektriciteit “tankt” op kosten van de werkgever?

Lees meer ...

Op 17 september 2021 besliste het Overlegcomité (waarin de federale en de gewestregeringen overleggen over hun coronaplannen) om werkgevers toe te laten kennis te nemen van de vaccinatiegraad van hun personeel. Het juridische kader werd federaal uitgewerkt en in Vlaanderen kreeg het meteen ook uitvoering.

Lees meer ...

In 2013 werd er een eenheidsstatuut ingevoerd voor arbeiders en bedienden. Dat statuut zorgde voor een gelijkschakeling van beide groepen op het vlak van de opzeggingstermijnen en de carenzdag. Het statuut leidde ook tot een hogere kost voor werkgevers die iemand wilden ontslaan. Met de vrijstelling sociaal passief kunnen zij die kostprijs verzachten.

Lees meer ...

In haar septemberverklaring kondigde de Vlaamse regering een fikse verlaging van de registratierechten aan, tenminste voor de aankoop van de eerste woning. Die tariefverlaging wordt meteen ook gecompenseerd door een tariefverhoging in andere situaties. Een overzicht.

Lees meer ...

Op 29 maart 2019 werd de tax shelter voor de game-industrie in een wet gegoten, maar die wet is nog niet in werking getreden. Dat komt omdat Europa een reeks bedenkingen had bij de Belgische wet. Maar via een recent wetsvoorstel zouden die wijzigingen er nu snel moeten komen.

Lees meer ...

Een “eigen woning” is de woning die u zelf betrekt als gezinswoning. Het onroerend inkomen van zo’n eigen woning (het kadastraal inkomen) is vrijgesteld in de personenbelasting. Als u de woning niet zelf betrekt dan heeft u die vrijstelling niet. Daar bestaat een uitzondering op, die wettelijk niet meer bestaat, maar in de praktijk nog wel wordt toegepast… zij het niet altijd.

Lees meer ...

Sinds 1 januari 2021 biedt Vlaanderen een subsidie voor zogenaamde cybersecurity-verbetertrajecten aan. Tijdens zo’n traject helpt een erkende dienstverlener de beveiliging van een onderneming te verbeteren. In september 2021 werd er ook een ‘laagdrempelige instapversie’ van die subsidie voorgesteld.

Lees meer ...

Begaat een bestuurder een wetsovertreding, dan kan hij persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die wordt veroorzaakt. De vennootschap kan daar kwijting voor geven, zodat de bestuurder als het ware ingedekt wordt tegen die aansprakelijkheid. Ten minste ten aanzien van de vennootschap. Maar is de curator een derde, of vertegenwoordigt hij de vennootschap ?

Lees meer ...

De fiscale wetgeving bevat bijzonder veel verplichtingen die in geval van niet-naleving afgedwongen kunnen worden door sancties, beslagleggingen, gedwongen uitvoering, … De sancties kunnen van administratieve aard zijn (een belastingverhoging) of van strafrechtelijke aard (geldboetes). De twee samen kan ook! Is dat niet een dubbele sanctie en is dat niet verboden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ?

Lees meer ...

Ook de advocaat, accountant, belastingconsulent, … kan al eens de bal misslaan. Een fout advies, een slechte uitvoering van een regel, laattijdigheid. Het overkomt ons allemaal. Maar het verschil is dat als uw raadsman de bal misslaat… u met de gebakken peren zit! En wat dan?

Lees meer ...