Nieuwe grensbedragen voor vrijgestelde gelegenheidsgeschenken

Het is nog even wachten tot Sinterklaas en Kerstmis, maar als u plannen heeft om voor deze feesten uw werknemers extra te belonen, kunt u hogere bedragen vrijgesteld uitkeren. Dergelijke geschenken worden niet als loon beschouwd als ze, naargelang van de gebeurtenis, een bepaald bedrag niet overschrijden. Ze zijn dan vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen. De grensbedragen stijgen vanaf 1 januari 2017.

Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, een eervolle onderscheiding, een huwelijk of het afleggen van de verklaring van wettelijke samenwoning. Belangrijke gebeurtenissen in het leven van uw personeel. Een extra beloning maakt dat deze feesten niet zomaar passeren. Het kan daarbij gaan om geschenken in natura, in geld of in de vorm van geschenkencheques. Wanneer u geschenken geeft aan uw werknemers, worden zij daar in principe op belast en betalen ze daarop sociale bijdragen. Gelegenheidsgeschenken vormen de uitzondering op die regel. Deze geschenken zijn vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen.

Sociale voordelen

Vanaf 1 januari 2017 zijn de volgende bedragen vrijgesteld van sociale bijdragen als ze worden aangeboden naar aanleiding van:

Sinterklaas, patroonsfeest, Kerstmis of Nieuwjaar: 40 euro per werknemer, te verhogen met maximaal 40 euro per kind ten laste (in plaats van 35 euro);

een eervolle onderscheiding (ereteken van de arbeid): 120 euro (in plaats van 105 euro);
een huwelijk of het afleggen van een verklaring van wettelijke samenwoning: 245 euro (in plaats van 200 euro).

een pensionering:

per volledig dienstjaar: 40 euro (in plaats van 35 euro);

met een minimum van: 120 euro (in plaats van 105 euro);

en een maximum van: 1.000 euro (in plaats van 875 euro).

Als de wettelijke voorwaarden niet vervuld zijn, lees de waarde van de geschenken of de geschenkcheques overschrijdt deze grenzen, dan wordt het geschenk beschouwd als loon. De RSZ heft dan socialezekerheidsbijdragen op het volledige bedrag. Alleen bij huwelijkspremies zal de RSZ enkel socialezekerheidsbijdragen heffen op het verschil, nl. het bedrag dat 245 euro overschrijdt.

Retroactieve verhoging

De sociale partners hadden al op 21 oktober 2011 de indexering van deze bedragen opgenomen in een intentieverklaring. De uitvoering van die intentieverklaring in een interprofessioneel akkoord is echter pas rond geraakt voor de periode 2017-2018. Daarom treedt de verhoging op 1 januari 2017 in werking

Quid vakbondspremie?

In dezelfde context is ook het vrijgesteld bedrag van de vakbondspremie opgetrokken van 135 euro naar 145 euro. In bepaalde sectoren of ondernemingen wordt (via een collectieve arbeidsovereenkomst) een geldbedrag toegekend aan de werknemers voor hun lidmaatschap van een vakbondsorganisatie. Dat bedrag compenseert gedeeltelijk de vakbondspremie die de werknemer betaalt. Ook die premie wordt tot 145 euro niet als loon beschouwd, waardoor ze van sociale bijdragen is vrijgesteld.

Nieuwe fiscale bedragen?

De fiscale harmonisatie laat wellicht niet lang meer op zich wachten...